Koesteren wij nog genoeg?

Wandtapijt, gehaakt in een lagere school in Raahe (Finland)

Mijn weekje Finland deed mij veel nadenken over mijn eigen manier van leven.

 

Finland scoort op zowel Europees niveau als wereldniveau zeer goed wat de resultaten en de vaardigheden van hun leerlingen en studenten betreft. Sommige auteurs spreken van ‘the Finnish miracle’. Op een Amerikaanse website over onderwijs stond geschreven over de Finse manier van leven en leren:  No sweat, except in the sauna’.

Finnen zweten bijna elke avond in de sauna. Het is een vast ritueel in het gezin, net zoals wij een douche nemen maar dan samen. Rare mensen toch. Een zoen of een kus geven ze zelden maar ze zitten wel naakt heel dicht op elkaar in de (vaak publieke) sauna’s.

De zorg voor zichzelf en de zorg voor elkaar is opvallend. De beperkingen van de natuur zien zij als kansen om tot een gezonde levenswijze te komen.

Kinderen spelen elke dag gedurende de speeltijden buiten, ook in de sneeuw en bij min 25 graden. De  meeste leerlingen komen met de fiets naar school het jaar rond. Baby’s doen hun middagdutje, zeer  goed ingepakt, altijd buiten en van elk zonnestraaltje wordt genoten door een  flinke wandeling te maken.

In de leraarskamers zijn elektrische massagekussens om de leerkrachten tijdens de pauze voldoende te laten ontstressen bij zachte klassieke muziek. Klasdagen zijn opvallend kort en na elke lestijd van 45 minuten is er 15 minuten pauze.

De school voorziet in vaardigheden om de koude en lange winteravonden door te komen. Meisjes leren haken, breien en naaien. Net als bij ons is handwerken een echte hype geworden.  Het grote verschil is dat de Finse jongens en meisjes dit nog op school leren, in tegenstelling tot de meeste Vlaamse scholen. Op die manier ervaren ze de rust in het hoofd die met de handen werken  met zich meebrengt.

Ik vond in een lagere school dit prachtige wandtapijt. Met eenvoudige patronen haakten de leerlingen van de klas dit samen, elk een deeltje, elk volgens eigen kunnen en creativiteit.

Misschien moeten we dit ook meer doen; samenkomen, handwerken, bijpraten en elkaar ondersteunen als zussen onder elkaar.

Met liefde gemaakt om te koesteren

 

Bij grotezus hebben we een prachtige wollen met de hand gemaakte plaid die als inspiratie kan dienen. Deze werd gemaakt in Indië. We hopen dat de vrouwen/mannen die hieraan werkten evenveel genoten van de gesprekken als van het handwerken.

Wat met de hand en met liefde gemaakt is, moeten we koesteren. De plaid koestert ons tijdens de eerste zonnige maar frisse  namiddagen buiten en wij koesteren hem. Uit respect voor de vlijtige makers.

 

This entry was posted in producten. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>